Anda ada duit syiling atau kertas lama? jualkan di sini kerana harga semakin hari semakin meningkat mencecah RM32,000 sekeping..KLIK SINI UNTUK MENDAPATKAN NOMBOR TELEFON UNTUK MENJUALKANNYA..


Anda Ada Duit Kertas Atau Syiling Yang Lama ? Jualkan Disini , Kerana Harga Semakin Hari Semakin Meningkat Mencecah RM32,000 Sekeping. Kalau Ada Rakan Atau Family Anda Berminat, Sila Tag Mereka. Untuk Ketahui Caranya , Tekan Gambar Dibawah Atau Share Di Wall Anda Untuk Mendapat Respon Yang Cepat!


Saya telah membuat infografik untuk post ini bagi memudahkan anda faham tentang cara-cara menjual duit lama anda. Anda boleh memuat turun infografik tersebut di laman Facebook saya; Infografik: Panduan Menjual Duit Lama.
Anda dibenarkan untuk berkongsi infografik ini dengan syarat tidak mengubah sebarang rekabentuk dan maklumat yang saya sertakan. Jika boleh, tolong kongsikan link post/blog ini di post/entri yang anda buat.


Ramai yang bertanya macamana cara mudah nak jual duit lama. Ada di antara mereka yang bertanya itu mempunyai banyak duit syiling lama Malaysia yang ingin dijual kerana sudah lama menyimpannya atau baru sahaja dapat daripada saudara-mara dan rakan-rakan. Jika anda rajin mencari duit lama, ianya juga boleh menjadi satu bisnes yang menguntungkan. Jika anda tahu duit syiling lama yang manakah yang dicari oleh para pengumpul duit syiling lama. Saya akan menceritakan mengenai hal duit 'Rare" yang dicari oleh kolektor kemudian. Untuk entri ini, saya akan kongsikan kepada anda cara mudah untuk menjual koleksi duit syiling lama anda.


Apa yang anda perlu lakukan sebelum menjual duit lama?
Anda perlu cuba mencari harga duit lama tersebut terlebih dahulu sebelum anda ingin menjualnya. Jika tidak, anda mungkin akan meletakkan harga tidak masuk akal atau harga yang terlalu murah daripada harga pasaran. Anda boleh mencari harga syiling tersebut secara online. Saya ada menyenaraikan harga duit syiling lama di blog ini sebagai panduan kepada anda semua. Namun, anda perlu tunggu untuk sesetengah entri yang masih belum siap. Jika anda tidak dapat menunggu, sila cari dan beli buku daripada Steven Tan ataupun KN Boon sebagai rujukan anda. Jika anda betul-betul ingin serius didalam bisnes jual beli duit lama atau mengumpul duit lama, buku-buku tersebut adalah benda yang wajib anda beli terlebih dahulu sebelum mula membeli koleksi anda.


Jika anda telah menemui harga yang sesuai, untuk jualan secara online, pastikan anda mengambil gambar yang jelas dan terang untuk kedua-dua belah muka syiling anda. Jangan sesekali gunakan gambar yang kabur didalam jual beli duit syiling anda kerana bagi kolektor permukaan duit syiling juga memainkan peranan untuk menentukan harganya. Anda pasti pernah mendengar berkenaan kondisi duit syiling Very Fine (VF) atau Uncirculated (UNC) bukan? Kolektor perlu mempastikan kondisi duit syiling tersebut sebelum membuat keputusan untuk membeli duit syiling anda. Jika anda tidak tahu menilai dan mengred duit syiling anda sekalipun, gambar syiling yang jelas akan membantu mereka membuat keputusan.

Menjualnya secara online.

Pada ketika ini, ada pelbagai pilihan untuk menjual duit syiling lama secara online. Trend terbaru pada ketika ini adalah menjualnya di Facebook group. Rasanya hampir semua orang ada sekurang-kurangnya satu akaun Facebook bukan? Ada banyak kumpulan Facebook group yang agak aktif pada ketika ini, anda boleh membacanya disini; Facebook group yang wajib anda sertai. Sebaik-baiknya, baca dahulu peraturan di dalam group-group tersebut sebelum anda mula menjual koleksi anda. Kolektor baru perlu mendaftar dengan mereka terlebih dahulu sebelum dibenarkan untuk mula menjual duit lama.


Satu lagi pilihan yang rasanya semua orang tahu ialah menjualnya di mudah.my. Jika anda mempunyai banyak duit syiling lama untuk dijual, saya sarankan anda untuk mendaftar sebagai ahli PRO Niaga, pendaftaran adalah percuma. Agak mudah untuk anda menjual banyak item berbanding menjualnya secara one off. Pastikan tajuk untuk duit syiling tersebut adalah betul sebelum anda menerbitkan iklan anda. Satu lagi perkara yang paling penting adalah pastikan anda tidak termasuk didalam golongan mereka yang menjual duit syiling pada harga yang tidak masuk akal, periksa dahulu harga terbaik untuk duit syiling anda sebelum anda menerbitkan iklan anda.


Mungkin kepada anda yang ingin serius menjalankan bisnes jual beli  duit lama, eBay.com.my adalah satu pilihan yang terbaik. Ini kerana mereka mempunyai sistem rating kepada penjualnya. Apabila anda sudah mendapat rating yang tinggi, pembeli akan lebih mudah untuk mempercayai anda. Anda juga mungkin akan mendapat pembeli dari luar negara.

Menjualnya kepada rakan-rakan kolektor

Anda perlu membina network/rangkaian rakan-rakan kolektor jika anda ingin menjual melalui rakan-rakan sahaja. Mungkin cara yang terbaik pada ketika ini adalah melalui Facebook dan juga forum selain secara offline. Di Facebook, anda boleh melihat rakan-rakan yang mempunyai hobi yang sama dengan anda dengan mudah. Di dalam forum, biasanya ada ruangan hobi, turut serta didalam ruangan itu dan pastikan anda aktif kerana rakan yang lain mudah mengenali anda jika anda aktif didalam forum. Untuk rangkaian offline pula, anda mungkin perlu bertanya kepada rakan-rakan tentang hobi mereka, mana tahu rakan satu opis anda adalah pengumpul duit lama. Namun, apabila anda menjual kepada rakan-rakan, harga jualan juga adalah harga rakan-rakan, harganya perlu murah sedikit untuk menarik rakan-rakan membelinya.

Menjualnya melalui persatuan Numismatik

Pada ketika ini, hanya ada satu persatuan Numismatik yang aktif di Malaysia iaitu Malaysia Numismatic Society atau MNS. Anda boleh turut serta menjadi ahli mereka dan mungkin turut serta didalam jualan lelongan mereka yang di adakan setiap 3 bulan sekali. Jika anda ingin turut serta didalam lelongan mereka, sebaiknya anda hanya menjual syiling yang berkualiti tinggi jika anda ingin mendapat harga yang terbaik. Sebagai contoh, duit syiling 1 sen 1976 tembaga yang dijual melalui lelongan di MNS akan mendapat pembeli dengan mudah berbanding anda menjualnya sendiri. Perlu di ingat, anda akan dikenakan fee sebanyak 5% daripada harga jualan untuk setiap item anda.

Menjualnya kepada penjual duit lama

Salah satu cara yang mudah dan cepat untuk menjual duit lama dalah dengan menjualnya dengan penjual duit lama berdekatan anda. Anda boleh melihat senarai penjual duit lama yang saya terbitkan di blog ini. namun, perlu di ingat, apabila anda menjual kepada mereka, anda hanya akan mendapat harga kurang daripada 50% daripada harga pasaran. Selain itu, tidak semua duit syiling diterima oleh mereka. Jika anda hanya mempunyai duit syiling luar negara, ada kemungkinan besar mereka tidak akan menerimanya. Begitu juga dengan syiling anda yang kotor atau kondisi yang teruk, jika ianya duit biasa, mereka juga tidak akan membelinya. Ini sebagai pilihan terakhir kepada mereka yang malas atau tidak tahu macamana untuk menjual dengan cara yang lain.


Saya harap anda faham dengan apa yang ingin saya sampaikan. Sebarang pertanyaan adalah dialu-alukan. Cuma pastikan anda tidak memberi komen untuk mengiklankan jualan duit syiling anda. 

Terima kasih kerana membaca entri ini.

Related Posts:

38 Responses to "Anda ada duit syiling atau kertas lama? jualkan di sini kerana harga semakin hari semakin meningkat mencecah RM32,000 sekeping..KLIK SINI UNTUK MENDAPATKAN NOMBOR TELEFON UNTUK MENJUALKANNYA.."

 1. duit kertas lama ada harga x

  ReplyDelete
 2. ada. tapi xtau nk juai kat mna

  ReplyDelete
 3. ada. tapi xtau nk juai kat mna

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Saya ada macam mana saya nak jual

  ReplyDelete
 6. Saya ada macam mana saya nak jual
  Whatsapp 0128787509

  ReplyDelete
 7. Saya ada macam mana saya nak jual
  Whatsapp 0128787509

  ReplyDelete
 8. Saya ada macam mana saya nak jual whatsapp 0166081149

  ReplyDelete
 9. Saya nak jual duit kertas lama. Berminat whatsapp 0174841474

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. saye ade duit kertas seringgit yg lama gabenur ISMAIL MD.ALI..klau brminat tolong whatsapp sye 01139838207

  ReplyDelete
 12. saye ade duit kertas sepuluh ringgit yg lama...tolong whatsapp sye 0169510669

  ReplyDelete
 13. Sy ade duit kertas lama.. Nk dijual sbb perlukn duit... Col ataupon whatapps 0173133906(jue)

  ReplyDelete
 14. Sy ade duit kertas lama.. Nk dijual sbb perlukn duit... Col ataupon whatapps 0173133906(jue)

  ReplyDelete
 15. Saya ada satu keping duit syiling tahun 1915 (1/4 sen) yg bercop syarikat hindi timur..

  ReplyDelete
 16. saya Nk jual duit syiling lama nk pakai duit sekarang..01135153606

  ReplyDelete
 17. saya Nk jual duit syiling lama nk pakai duit sekarang..01135153606

  ReplyDelete
 18. Saya nk jual syiling lama..pm 01135153606

  ReplyDelete
 19. Saya nk jual duit syiling 5sen tahun 1982 extra dot..sapa mahu bleh kol saya 0178057170

  ReplyDelete
 20. Saya ade duit lama rm2 watsapp 0149093864

  ReplyDelete
 21. Saya ada duit lama, try contact no. ni: 012 9746164

  ReplyDelete
 22. Saya ada syiling wang kertas lama serta setem utk dijual..berminat boleh direct pm whatsapp 0175426960

  ReplyDelete
 23. Saya ada syiling wang kertas lama serta setem utk dijual..berminat boleh direct pm whatsapp 0175426960

  ReplyDelete
 24. Saya ada jual duit kertas lama dan syiling rm1 utk di jual...bole cll 016-8589305@wasap 017-8649362..

  ReplyDelete
 25. Saya ada duit syiling dn kertas lama jika berminat watsapp 0178649362 atau call 0168985305

  ReplyDelete
 26. Sy ada wang kertas rm2 lama..urgent sangat2 utk topap duit khawin jika tuan/puan boleh bantu sy..

  ReplyDelete
 27. Sy ada duit siling 1rm 3keping dan duit kertas rm1 rnggit..yg paling lama siling malaya and british borneo 1cent 1957.agk ade yg mau beli tak..klu nak nie no whtsapp sy 01137217355

  ReplyDelete
 28. Sy ada duit siling 1rm 3keping dan duit kertas rm1 rnggit..yg paling lama siling malaya and british borneo 1cent 1957.agk ade yg mau beli tak..klu nak nie no whtsapp sy 01137217355

  ReplyDelete
 29. Sy ada nak jual sekali setem lama zaman malaya..nie no 01137217355

  ReplyDelete
 30. saya ada 21 keping duit syiling luar negara untuk dijual murah2 ape2 wasap. 0164343614

  ReplyDelete
 31. Saya ada 15 keping duit lama rm 1 pm whatsapp 01131475373

  ReplyDelete
 32. 10 ringgit lama dengan 2 ringgit beserta syiling seringgit saya masih simpan dan ingin jual skrng. berminat pm sy 0172771518

  ReplyDelete
 33. duit kertas rm2 lama..pm 0135841421

  ReplyDelete
 34. duit kertas rm2 lama..pm 0135841421

  ReplyDelete