[Video] Letupan di Tianjin, China: Puluhan mati dan bandar perlabuhan hancurSatu siri letupan besar menggegarkan bandar China utara Tianjin lewat Rabu, membunuh sekurang-kurangnya 44 orang dan mencederakan beratus-ratus lebih, menurut pegawai-pegawai dan media kerajaan.

Puncanya tidak diketahui.

Liu Yue, seorang penduduk Tianjin berusia 25 tahun, berkata dia berasa letupan pertama tetapi tidak berfikir terlalu banyak daripada itu.

"Letupan kedua begitu kuat sehinggakan saya merasakan keseluruhan 16 tingkat-bangunan bergoncang," kata Liu, yang tinggal kira-kira 4 kilometer (2 ½ batu) dari tapak letupan. "Saya fikir ia adalah gempa bumi! Saya amat takut. Saya takut keluarga saya berada dalam bahaya."

Pelbagai emosi di hospital di China selepas letupan.

Agensi berita negara yang dikendalikan Xinhua melaporkan bahawa letupan melibatkan sebuah gudang menyimpan "barang-barang berbahaya dan kimia" dalam Binhai.

Asap terus ombak bertindih ombak ke langit dari laman Khamis, pihak berkuasa tempatan memberhentikan usaha memadam kebakaran di tempat kejadian kerana kekurangan maklumat mengenai "barang-barang berbahaya" yang disimpan di gudang berkenaan.

Related Posts:

0 Response to "[Video] Letupan di Tianjin, China: Puluhan mati dan bandar perlabuhan hancur"

Post a Comment